Балканските Оскари отличиха 25 общини и хотелиери за успехи в най-трудната година за туризма

Общините, хотелиерите и туроператорите на Балканите дадоха пример за успешни практики и инвестиции в най-трудната година за туризма в световен мащаб, посочва журито на шестото издание на Balkan Awards of Tourism Industry 2020.
На онлайн-форум в Парк хотел КЮСТЕНДИЛ със спазване на противоепидемиологични мерки бяха представени призьорите, които спечелиха високите оценки на журито с председател Янис Папалелудис от Балканската туристическа асоциация. Членовете на журито Катя Биска и Сотириос Бискас – представители на Гръцко-руската търговска камара в Солун, посочиха, че Балканите могат да се обединят с общи туристически маршрути и разчитайки само на вътрешен туризъм да запазят нивата от предишните години.
„Годината изправи пред огромно изпитание най-вече туристическата индустрия и нанесе невиждани щети на сектора в размер на над 900 милиарда долара за 10-те месеца на 2020, Туризмът на Балканите показа, че намира начин да оцелее и в тази епидемиологична криза. Спадът на туристическия поток в световен мащаб е над 70 процента“, посочват организаторите на конкурса.
Кметът на община Ловеч – Корнелия Маринова, получи отличие за Културен туризъм, а международното жури отбеляза, че това е един от най-успешните кметове на Балканите. Община Мездра беше удостоена с приз в категория „Културно-исторически туризъм“ за културно-историческите забележителности, които се намират на нейна територия и привличат все повече туристи, дори в условията на световна пандемична криза. Община Стара Загора също бе отличена за принос в развитието на туризма.
Журито бе впечатлено и от успехите на община Гърмен, която привлича туристи с лековитите си минерални извори дори и в период на световна криза в туризма.
Кметът на село Забърдо – Валентин Черпоков, спечели журито с изобилието от атракции, които му донесоха златна статуетка.
По време на онлайн-церемония бяха отличени най-значимите постижения в туристическата индустрия на полуострова през годината. Организатор на престижния конкурс е агенцията за публични комуникации VIP Communication, а водещ на брифинга бе Патриция Кирилова, журналист и PR експерт.
Бяха обявени призьорите в 25 категории от шестото издание на Балканските туристически награди 2020:
Голяма община с принос в туризма 2020 – Община Стара Загора
Културен туризъм – Община Ловеч
Здравен туризъм – Община Гърмен
Атракционен туризъм – Кметство Забърдо
Еко планинска дестинация – Кметство Марково
Социално отговорен туризъм – Luxury Discounts
Бизнес туризъм – Villa Park Hotel – Strumica
Република Северна Македония
Най-добър СПА хотел – Arte Spa&Park Hotel – Велинград
Най-предпочитан планински СПА хотел – Aqua Spa Hotel Zlatograd
Най-добър 4-звезден СПА хотел – Park&Spa Hotel Markovo
Най-добър 4-звезден семеен и СПА хотел – Wellness&Spa Hotel Zdravets – Велинград
Най-добър планински СПА хотел – Grand Hotel Bansko
Най-предпочитан морски СПА хотел – Grand Hotel Sveti Vlas
Иновации в туризма – Grand Resort Pavel Banya
Специална награда за развитие на туризма – Салих Кунгьов мениджър на Wellness&Spa Hotel Zdravets – Велинград
Медицински туризъм – Здравен информационен център „Медикъл Караджъ”
Иновации в туризма – Хотелски комплекс „Sunrise“ – Приморско
Балнео и СПА туризъм – Hotel Royal Bath в гр. Баня
Винен туризъм – Винарска изба „Edoardo Miroglio – с. Еленово
Туристическа дестинация – гражданско сдружение „Северозапазване“ – гр. Кула
Най-добър бутиков хотел – Ores Boutique Hotel, Банско
Кулинарен Туризъм 2020 – La Catedralе, София
Конферентен и СПА Туризъм 2020 – Хотел СИРИУС, Струмица – РСМ
Най-добри практики в туризма 2020 – Калоян Николов, City Hotel Management, Bulgaria
Призьорите от различни държави на Балканите бяха поздравени онлайн от легендата на българската естрада Джина Иванова от „Трамвай №5“, солистката на прочутия фолклорен състав „Евробаби“ от родопското село За̀бърдо – Сийка Хълбукова и от гайдата на Славчо Кехайов. Артистичната млада звезда Йоана Сиракова дебютира пред балканската публика с кавъри на световни хитове.
Освен почетни плакети, златни статуетки и подаръци от козметичния гигант РЕФАН, призьорите получиха и новата серия от козметична марка Неовал на д-р Аргир Аргиров – един от водещите български дерматолози. Участниците се насладиха и на уникалната селекция австралийски вина с куп международни награди, произведени от българката Елена Голакова Брукс. След поредица от успешни участия в международни конкурси, виното вече е в България и ще бъде представено тази вечер на отличниците в туризма на Балканите. Елена произхожда от стария лозаро-винарски край на град Лясковец, а през 1998 г. страстта към винарството я отвежда в Австралия, където завършва енология в Университета на Аделаида – тя е от първите българи, получили престижната диплома. През годините създава висококачествени вина, спечелили повече от шестстотин международни отличия. Днес Елена е известен австралийски винар – тя никога не забравя да спомене за българския си произход и искрено се гордее с него.
Партньори на събитието бяха и лидерите в дигитания печат Фреш Принт.
Снимки ХАЙЛАЙФ

Следвайте ни във Фейсбук

© 2005 - 2016 PR Agency - VIP Communication. All rights reserved.